Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend a moldavit, melynek keresletét egyre inkább fellendíti az is, hogy csak egy lelőhelye van a világon, az is kiapadóban. Annak ellenére, hogy egyre ritkább, sokan inkább azért keresik, mert erős, egyenesen sorsfordító hatásokat tulajdonítanak neki. Ebben a cikkünkben szeretnénk jobban bemutatni ezt az érdekes ásványt.

A Világmindenség köve

A moldavit a tektit egy fajtája, amit az 1800-as években fedeztek fel, Csehoroszágban, nevét pedig a Moldva folyóról kapta. Úgy gondolják, hogy maga az anyag a légkörbe érkező és ott megolvadó meteoritokból származik vagy pedig egy meteoritbecsapódás hatására megolvadt kőzet része.

Kutatások szerint a moldavit nagyon kivételes: közel 15 millió évvel ezelőtt, a mai németországi Nördlingennél becsapódott óriási meteorit földdel való ütközése során keletkezett. Az ütközés akkora erejű volt, hogy a meteorit kérge és a földi kőzet elemei összeolvadtak. A becsapódás ereje egészen Csehországig repítette a kőzeteket, az epicentrumtól több mint 400 km-re, ahol a forró anyag csodás zöld színű, üvegesen áttetsző formában kristályosodott ki.

Mivel becsapódás során keletkezett, ezért nem ásványnak, hanem olvadt kőzetcseppnek nevezzük. A tudomány amorf üvegnek illetve homogén kőzetolvadéknak nevezi.

 

Moldavit, saját gyűjtemény
Moldavit, saját gyűjtemény
Moldavit fülbevaló
Moldavit fülbevaló

A moldavit, mint ékszer

Ahogy a moldavit egyre népszerűbb lett, az emberek elkezdték keresni ékszerek formájában is. A moldavitot nem érdemes csiszolni, mivel ettől elveszíti egyedi felületét és színét. Csiszolva leginkább olcsó üvegnek tűnik, ezért a kereskedelemben is nyers formában hagyják érvényesülni. Annak ellenére, hogy elég lágy, könnyen fúrható, előszerettel készítenek belőle medált, illetve nyakláncot. A legnépszerűbb azonban az ezüst gyűrűbe vagy fülbevalóba foglalt moldavit.

A moldavit értéke

Azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a moldavit természtes üveg lévén önmagában nem számít értékesnek. Azonban töretlen, sőt egyre növekvő hírneve miatt folyamatosan nő iránta a kereslet, és mivel csak egy lelőhelye van, pár éven belül igazi ritkaságnak fog számítani. Így egy lapon említhetjük az olyan ásványokkal mint a larimar vagy a csaroit, amik szintén ritkaságnak számítanak és bátran ki is jelenthetjük, hogy ha szeretnél magadnak egy igazán értékálló ritkaságot, akkor a moldavitot nyugodtan vedd fel a listádra.

A legnagyobb

Érdemes megemlíteni a legnagyobb moldavitot, ami 238g és a prágai múzeumban van kiállítva. Értéke már most is felbecsülhetetlen mérete és egyedisége miatt.

Vélt hatása és szerepe az ezotériában

El is érkeztünk ahhoz a részhez, ahol pontos választ kaphatsz arra, miért kedvelik ennyire a moldavitot. Ahogy már az első fejezetben is említettük, a moldavitot kozmikus eredetűnek tartják, és emiatt tulajdonítanak neki már-már sorsfordító hatásokat.

Óriási energiaáramlást indít el a testben, aminek erőteljes metafizikai hatása van. Megnyitja és összehangolja a csakrákat. A koronacsakrával rezeg együtt és megnyitja a legmagasabb rendű spirituális útmutatás fogadására. Ez a kő nem ismeri az időhatárokat. Hasznos azoknak az érzékeny embereknek, akik nehéznek találják a maradást a földi inkarnációban.

Lehetővé teszi, hogy a magasabb rendű énünkkel és a földön kívüliekkel kommunikáljunk. Megvan a saját kozmikus felettes lelke. A harmadik szemre téve lehetővé teszi, hogy előremenjünk a jövőbe vagy vissza a múltba.

Moldavit, saját gyűjtemény
Szintetikus korund

Kezelések és utánzatok

A csiszolt moldavitot szinte lehetetlen megkülönbözetni az üvegtől, mivel tökéletesen le tudják utánozni a színét, és áttetszőségét. Nyers állapotban leginkább a zöld diopsziddal vagy esetleg a turmalinnal lehet összetéveszteni, de a moldavit egyedi felülete miatt még így is eltér a többi ásványtól.

Magyarországon a hiteles eladó mindig ad tanúsítványt a moldavithoz, amivel eredetiségét igazolja. Érdemes tájékozódni vásárlás előtt és csak megbízható helyről vásárolni.

 

 

 

Felhasznált irodalom:
  • Dudichné-Koch: A drágakövek
  • Burger István: Drágakő enciklopédia
  • Judy Hall: Kristálybiblia

Vélemény, hozzászólás?