« Back to Glossary Index

Leírás:

Neve a francia “turques” (török) szóból ered, mivel a törökök hozták be Európába. Az egyik legrégebben bányászott ékkő, már i. e. 4000-ben bányászták a Sínai-félszigeten, ahol ki is merültek a lelőhelyek. Perzsiában (Irán) szintén régóta bányásznak türkizt (Nishapur), nagyon szép “égkék” színben. A türkiz gyakran erezett (mátrixos), ezeket az ereket különböző ásványok alkotják, például pszilomelán vagy jáspis (fekete), homokkő (szürke), limonit (barna). A türkiz ékszerek kényesek bizonyos külső hatásokra (verejték, testápolók, olajok stb.), színük változhat, fakulhat ezek hatására. Általában kriptokristályos, vékony kérgekben, tömeges, szemcsés, cseppköves, vesés alakban találják, kristályai nagyon ritkák, prizmákat alkotnak. Másodlagos, víztartalmú bázisos alumínium-rézfoszfát ásvány. Magmás eredetű és üledékes kőzetekben található. Főbb lelőhelyei: Irán, USA, Kína, Mexikó és Chile.

Vélt hatása:

Az egyik leghatásosabb gyógyító. Biztosítja a vigaszt a lélek és a jólétet a test számára. Erősíti az immunrendszert, regenerálja a szöveteket, támogatja a tápanyagok felszívódását. Gyógyítja az egész testet. Csökkenti a sav túltermelődést, jótékonyan hat a köszvényre, a reumára és a gyomorra. Gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a görcsöket és a fájdalmat. Védelmet nyújtó kő, amulettként használják. Úgy tartják, ha megváltoztatja a színét, az veszély vagy a hűtlenség jele.

Spirituális hatásai:

Elősegíti a spirituális ráhangolódást, valmint megkönnyíti a kommunikációt a fizikai és a spirituális világgal. Segíti az intuíciót és elmélyíti a meditációt. Tisztító kő, eloszlatja a negatív energiákat, összebékíti a női és férfi energiákat. Belső nyugalmat biztosít, romantikus szerelemre ösztönöz.