« Back to Glossary Index

A gyöngy képződése sokak szerint – tévesen – egy a kagylóba került homokszem irritáló hatása alapján alakul ki, de ez még kevés egy gyöngy képződéséhez. Egy parányi élősködőre vagy ún. nukleusra is szükség van.
A természetes úton keletkező gyöngy három-öt év alatt alakul ki, ezt nevezzük igazgyöngynek. Ilyen például a Tahitin található gyöngy.

A mesterséges úton keletkezett gyöngy esetében egy gyöngymagra – ami egy másik kagylófajta gömbölyűre csiszolt darabja – kezdi építeni a gyöngyházat a kagyló. Három év szükséges a gyöngy szüreteléséhez. Ezzel a módszerrel tömegtermelés jött létre, ami által lehetővé vált a legolcsóbbtól a legdrágább minőségű gyöngyök fellelhetősége. Legnagyobb termelő Kína, Japán, Thaiföld.

Vélt hatásai a teljesség igénye nélkül:

► segíti a sebgyógyulást
► enyhíti a vérzéses zavarokat
► segít megszabadulni a függőségektől
► növeli az akaraterőt
► erősíti a csontokat, ízületeket
► fokozza a nőiséget, nőiességet
► segít a lelki egyensúly megteremtésében
► stressz oldó hatású
► nyugtatja a lelket
► energiával tölt fel kimerültség esetén

TIPP
A természetes gyöngyöket megkülönböztetni a mesterségestől a legegyszerűbben úgy tudjuk, ha két szemet összedörzsölünk, ha akadozik, valóban gyönggyel van dolgunk, mivel aragonit lapocskák súrlódnak egymáson. A mű gyöngyök felületei csúszósak.
Például a tekla, a majorika gyöngy, vagy az üveggyöngy.

ÉRDEKESSÉG
Amikor kibillen a Föld egyensúlya, például cunami idején, megemelkedik a hölgyek körében a gyöngy utáni vágyakozás.
A horoszkóp szerint a június hónap szülötteinek köve, hagyományosan pedig az első házassági évforduló hivatalos ajándéka. De a menyasszonyok, az első bálozók is gyöngysort hordanak, mert ez a tisztaság, a szüzesség jelképe.