Amikor kihirdették az év ásványát, sokan kérdeztétek tőlünk, hogy mégis mi az a korund? A korund nem egy ásvány, hanem egy ásványcsoport megnevezése, ami olyan drágaköveket tartalmaz, mint a rubin vagy a zafír. A korund aluminimumoxid alapú és az egyes színváltozatai vassal illetve más anyagokkal keveredve jönnek létre. A korund a gyémánt után a második legkeményebb ásvány, a Mohs-féle skálán 9-es!

A korund számos színben előfordul, ám ezek minőségben és szépségben is többnyire elmaradnak a rubintól és a zafírtól. Éppen ezért mai cikkünkben ezzel a két ásvánnyal fogunk jobban megismerkedni.

Rubin

A bíbor kékesvöröstől egészen a sárgásvörösig terjedő korundot hívjuk rubinnak. A rubin az aluminiumoxid egy fajtája, ami vassal keveredik. Vörös színét pedig a króm okozza, amit spektroszkópos vizsgálattal mutattak ki. A legszebb és legdrágább rubin az igazi sötétkarmin piros vagy „galambvér” színnel rendelkezik. Ezt a fajta rubint Mianmarban (Burma) bányásszák és kereskedelemben nagyon ritkán kapható! 1963 óta a bányák a mianmari kormány tulajdonába tartoznak és nagyon kevés rubint bocsájtanak ki kereskedelemi forgalomba.

Így jogosan merülhet fel a kérdés benned is kedves Olvasó, mégis honnan származnak azok a rubinok, amiket a kereskedelemben is megtalálhatsz? A legtöbb rubin (többek között a nálunk is megtalálhatóak) Indiából vagy Srí Lankáról származnak. Előfordul még azonban Madagaszkáron, Tanzániában, Vietnámban, Thaiföldön és Brazíliában is. Ezek mind változó minőségűek és színárnyalatban is eltérnek.

A korund
A korund

A rubin minősége

A rubinról érdemes tudni, hogy a kiváló minőségű, kezeletlen méretes darabok 1000-szer ritkábbak, mint a gyémánt és 3 karátnál nagyobb köveket nagyon ritkán találnak. Egy 3 karátos csúcsminőségű rubin már 10-szer annyit ér, mint egy hasonló méretű és kvalitású gyémánt. Szerkezetére jellemzőek a zárványok, amelyek a mesterséges kövektől való megkülönböztetésben igen fontosak. Ezek a zárványok lehetnek csillám és hematit lemezkék. A burmai rubinra pedig egyedülállóan jellemző a tűalakú rutil zárvány is. Ezek az ásvány minőségét nem befolyásolják, viszont bizonyíték lehet arra, hogy valódi rubint vásároltunk. Ha az ásványban túl sok a zárvány, hevíteni szokták, amivel a zárványok jelentős része eltűnik. Ezáltal szebb lesz az ásvány is.

A hatalom szimbóluma

A rubint az ősidők óta ismerik és mindig is az uralkodók legféltettebb kincsei közé tartozott. A legnagyobb uralkodóházak a mai napig jelentős rubingyűjteménnyel rendelkeznek. Mivel mindig is a hatalom szimbóluma volt, ezért a legismertebb rubinoknak igen véres történelmük van. Mi azonban most csak pár kivételesen szép darabot említünk meg, és ki is hagyjuk a hátborzongató sztorikat. Minden idők legnagyobb, drágakő minőségű rubinját a Maung Lint Miammarban találták Mindon Min császár uralkodása idején (1853-1878). Ez a leírások alapján 400-560 karátos tökéletes kő lehetett. Érdemes megemlíteni az Alan Caplan rubint is, amely bár jóval eltörpül az előzőhöz képest, mégis 15,97 karátos szépség. A jelenleg ismert egyik legnagyobb rubin a Sunrise Ruby egy 25,59 karátos kezeletlen ásvány, ami 2015-ben 30 millió! dollárért kelt el.

Vélt hatása és szerepe az ezotériában

Életerőt, energiát és kiegyensúlyozottságot biztosít. Serkenti a szívcsakrát, egyensúlyban tartja a szívet. Arra bátorít, hogy a boldogságot kövessük. Méregteleníti a testet, a vért, a nyirkot. Serkenti a mellékveséket, a veséket, a lépet és az ivarszerveket. Átalakítja a haragot és a negatív energiát, pozitív és bátor gondolkodásmódot biztosít. Védelmet nyújtó hatásának köszönhetően a vitákban erőssé tesz. Társaságkedvelő kő, vonzza a szexuális aktivitást. Csillapítja a hiperaktivitást.

Zafír kristályok
Zafír kristályok

Zafír

A zafír szintén  az aluminimuoxid egy fajtája, ami vassal keveredik. Kékes színét a titán okozza. A zafír színvilága sokkal gazdagabb: rózsaszín, zöld, sárga és a kék. A legkeresettebb színe a kék, abból is inkább a búzavirág kék. Régebben előfordult még kasmír kékben is, azonban az a bánya mára kimerült. Mi népszerűsége miatt ezt a kék színváltozatot mutatjuk be.

A búzavirág kék színű ceylon zafírt Srí Lankán bányásszák. Ezen kívül előfordul még Thaiföldön, Ausztráliában, Indiában és Tanzániában is. A kereskedelemben leggyakrabban előforduló zafírok Ausztráliából és Indiából származinak. Illetve elérhető a ceylon zafír is.

A zafír minősége

A zafír minőségét a kő tisztasága és a kék szín intenzitása határozza meg. Az ideális az, ha kék árnyalata mellett nem látható szürke vagy zöld árnyalat. A zárványok itt is mérvadóak a kő eredetisége szempontjából. A thai zafír példálul gyakran tartalmaz apró, folyadék cseppeket, amelyek az ujjlenyomatra emlékeztetnek. A zafírban is megtalálható a rutiltűs ásvány, ami aszterizmust ( egyedi fényjelenség) okoz. Ez egy érdekes jelenség, és nagyon ritka a zafírok között. A legtöbb ilyen zafír nappali fényben kék, kékes-szürkés színű míg esti fényben pirosas, lilás, rózsaszínes.

Ha már minőségről beszélünk érdemes megemlíteni az abszolút csúcsminőségű zafírt, a padma ranga („lótusz színű”) zafírt. Ez a rózsaszín és narancs keveredésű zafír a legértékesebb és a legritkább is a világon. Sokszor évekig nem találnak belőle egyetlen drágakő minőségű kezeletlen darabot sem, ha mégis felbukkan egy-egy, ennek ára akár 50.000 dollár is lehet karátonként.

A 310 kilós zafír

Srí Lanka immár nem csak a legszebb zafírok hazája, hanem a legnagyobbé is. 2021-ben az egyik bányában bukkantak rá a becslések szerint 1,5 millió karátos óriásra, ami az Ázsia királynője nevet kapta.

Vélt hatása és szerepe az ezotériában

A zafír a bölcsesség köveként ismert, s mindegyik színének meg van a maga különleges bölcsessége. Nyugtat, mentesít a nemkívánatos gondolatoktól és a szellemi feszültségektől. Biztosítja az elme békéjét és a higgadtságot. Összehangolja a fizikai, a szellemi és a spirituális síkokat. Megszabadít a depressziótól és helyreállítja az egyensúlyt a testen belül. A torokra téve feloldja a kudarcérzetet és megkönnyíti az önkifejezést. Gyógyítja a szemet, eltávolítja stresszt, jótékonyan hat a vér betegségeire, csillapítja a túlzott vérzést és erősíti az ereket, növelve a rugalmasságukat.

 

Minőségjavítás és szintetikus korundok

Nagyon fontos témához érkeztünk, hiszen manapság már minden ásványt lehet reprodukálni. Ebben a fejezetben sorra vesszük a minőségjavítás és a hamisítás formáit is.

Minőségjavítás több módon is elérhető a korundnál. Egyik közkedvelt és elfogadott módszer az ásványban lévő repedések feltöltése. Ez a kő színét nem zavarja, és elvesznek a fehér foltok is, amit a repedés okoz. Tömítőanyagnak leggyakrabban üveget használnak, de előfordul az olaj, viasz, parafin és epoxigyanta is.

A korundot gyakran hevítik, amivel növelik a fényét és a szín intenzitását. Emellett emeli a tisztáságát azzal, hogy megolvasztja a fonalas zárványokat. Ennek egy komoly hátránya van, ha nincsenek zárványok, nehéz megállapítani a kő eredetiségét.

A szintetikus korund, egy bauxit-olvadékból előállított drágakő minőségű üvegtiszta korund. Színét a hozzáadott nyomelemekkel ma már a szivárvány teljes skáláján tudják változtatni.  Szerencsére a szakemberek könnyen kiszúrják, mivel a jellegzetes zárványok és hajlott növekedési vonalak elárulják a hamis korundokat, mivel az eredetinek egyenesek a növekedési vonalai.

Szintetikus korund

Akkor mégis hogy vásároljak korundot?

Adunk egy jó tanácsot: Ha valami nagyon olcsó, szép színű és tiszta, akkor az gyanús. Magyarországon a hiteles eladó mindig ad tanúsítványt a drágakövekhez. Érdemes tájékozódni vásárlás előtt és csak megbízható helyről vásárolni.

 

Felhasznált irodalom:
  • Dudichné-Koch: A drágakövek
  • Burger István: Drágakő enciklopédia
  • Judy Hall: Kristálybiblia

Vélemény, hozzászólás?